Formació: “Eines per una educació afectivosexual amb mirada interseccional”

Notícies

Formació: “Eines per una educació afectivosexual amb mirada interseccional”

Us presentem una formació dirigida a professionals que treballen l’educació afectivosexual i LGTBI per treballar la teoria i la posada en pràctica d’una mirada interseccional sobre l’educació afectivosexual. El que pretén és, sobretot, atendre especialment els processos i dinàmiques que es produeixen quan la diversitat sexual i de gènere es creuen amb la diversitat cultural. 

Aquesta formació complementa la posada en pràctica de la guia per a professionals  “Joves i mirades diverses. Guia per una educació afectivosexual amb mirada interseccional”, elaborada per l’Agència Catalana de Joventut en col·laboració amb QSL Serveis Culturals i el Col·lectiu i+, professionals per la diversitat. Aquest material vertebra els continguts de la formació i permet reflexionar i posar en pràctica els temes i orientacions que aborda.

La velocitat amb la que s’han omplert les places disponibles i l’extensa llista d’espera que s’ha generat per a properes edicions, demostra la necessitat existent d’oferir formacions d’aquest tipus, que omplen buits  i donen resposta a realitats que les professionals que treballen amb joves, es troben en el seu dia a dia.

I és que aquest curs ajuda a incorporar eines, estratègies, recursos i formes de fer des d’una perspectiva interseccional aplicada i dona a conèixer les implicacions dels diferents processos i dinàmiques que es poden produir en l’abordatge de l’educació afectivosexual. Però, a més, va més enllà: comporta una revisió i una presa de consciència pròpia sobre el marc de partida cultural, personal i professional de l’alumnat.

El curs té un format virtual. Es fan sessions en línia amb un equip formatiu especialitzat i també es proposa treball fora de l’aula, que inclou treball individual i treball grupal entre sessions, i el visionat de càpsules audiovisuals sobre continguts temàtics específics.

Aquestes càpsules són entrevistes que s’han fet adhoc per a aquesta formació, conduïdes per l’activista Heidi Ramírez, ens presenta a Diego Falconí parlant sobre la construcció cultural, el model intercultural i antirracismes, a Iki Yos Piña donant resposta a moltes qüestions en torn al gènere i la perspectiva LGTBI amb mirada interseccional, i finalment a Kenza Benzidan abordant el rol professional i les relacions de poder i igualitàries que es poden donar en el context educatiu.

Pel que fa a les sessions en línia, transcorren des de la teoria cap a la pràctica, per a poder aterrar els conceptes i les eines adquirides. Comptem amb Flor Brizuela i les companyes del col·lectiu Catàrsia que ens ofereixen els fonaments de la perspectiva interseccional des d’una vessant teòrica/professional i també des d’una vessant personal i de revisió interna. Després, David Sánchez i Caro Astudillo agafen el relleu per fer una reflexió col·lectiva vivencial i oferir exercicis pràctics sobre criteris i implicacions de la perspectiva interseccional a la pràctica. I en les següents sessions acompanyem a l’alumnat facilitant-los eines per dissenyar i dinamitzar activitats d’educació afectivosexual i l’orientem fent una sessió final de treball compartida per posar en comú els exercicis i els aspectes més destacats.

Aquest curs ha estat una iniciativa de l’Agència Catalana de Joventut de la Generalitat de Catalunya i l’hem dissenyat i produït QSL Serveis Culturals i el Col·lectiu i+, professionals de la diversitat, amb la col·laboració de El Parlante pel que fa a la realització del material audiovisual.