Tanquem la 5a edició de la formació en interseccionalitat aplicada a l’educació sexual

Notícies

Tanquem la 5a edició de la formació en interseccionalitat aplicada a l’educació sexual

Des de QSL Serveis Culturals, impartim per encàrrec de l’Agència Catalana de Joventut la formació: “Eines per una educació sexual amb mirada interseccional”, curs pioner al sector de l’educació, que combina qüestions interculturals i una perspectiva de gènere i ens permet analitzar la complexitat de la sexualitat des de la interseccionalitat. L’objectiu d’aquesta formació és apropar l’educació sexual sense una mirada homogènia, i trencant estereotips de gènere i interculturals o de pràctiques sexuals.

Durant el mes de novembre de 2023 s’ha celebrat la cinquena edició generant una gran expectació i incorporant l’expertesa de l’Àurea Ayón, professora i especialista en dinàmiques de teatre de les oprimides per a poder treballar de forma vivencial les dificultats que les participants s’han trobat en la seva pràctica professional. A més hi ha hagut una sessió final de disseny d’activitats amb mirada interseccional on les participants han posat en pràctica tot el que han après, aterrant la teoria i desenvolupant totes les seves habilitats.

El públic al qual es dirigeix és divers i compten amb jornades específicament dedicada a professionals. Durant el mes de juny del 2023, va tenir lloc la jornada professional “Construcció col·lectiva de reflexions i estratègies: Relació amb famílies i racialització de la masculinitat” i al novembre una altra sobre “Anàlisi de casos i supervisió col·lectiva”. Les sessions parteixen d’una primera trobada on es reflexiona des del marc cultural i professional que treballaran els casos i continguts, fent d’aquesta sessió una intervenció personalitzada per a poder treballar problemàtiques de manera directa.

Aquesta formació s’està adaptant a diversos sectors com poden ser l’ensenyament, la salut o àrees institucionals que treballen amb joves en l’àmbit LGTBI en diferents contextos. Una de les principals potencialitats d’aquesta formació és la presència de professionals com Florencia Brizuela, doctora en dret i ciències polítiques i investigadora del Seminari Filosofia i Gènere de la UB, David Sánchez Yubraham, sociòleg i programador cultural l’equipament de l’Espai Avinyó en matèria d’interculturalitat i Carolina Astudillo, psicològa social i cap de l’Àmbit de Diversitats de QSL, entre altres. A les càpsules audiovisuals de suport han participat expertes com Iki Yos Piña, investigador i membre del col·lectiu Ayllu, Diego Falconí, advocat especialitzat en drets humans, Kenza Benzidan, activista trans marroquí.

Les sessions tenen materials complementaris com vídeos, dinàmiques i activitats. El 2019 l’Agència Catalana de Joventut va fer l’encàrrec de dissenyar un pla per a treballar l’educació sexual considerant la diversitat existent entre les persones adolescents i joves. El resultat ha estat Joves i mirades diverses. Guia per a una educació afectivosexual amb mirada interseccional“, una guia que dona resposta a una necessitat que els darrers anys han detectat i expressat professionals de joventut respecte a la manca de perspectiva interseccional, especialment intercultural, aplicada a l’àmbit de l’educació sexual. En molts casos, és fruit de la falta de formació o desconeixement de les dinàmiques, les anàlisis, els posicionaments i les estratègies que podem incorporar o transformar.

A QSL Serveis Culturals tenim una llarga trajectòria en el disseny i implementació de formacions des de la mirada interseccional i intercultural. Des de 2020 ens hem especialitzat en educació sexual i diversitat i hem apostat per crear una línia de recerca envers la temàtica. En aquest sentit, durant 2024 tenim l’objectiu de consolidar-nos com a referents al món de l’educació sexual amb perspectiva interseccional en equipaments institucionals i del Tercer Sector.

Fotografies de la sessió per a professionals “Anàlisi de casos i supervisió col·lectiva” del 2 de novembre de 2023, amb dinàmiques de teatre de les oprimides.