I ara què? La importància de l’orientació acadèmica i laboral
I ara què? La importància de l’orientació acadèmica i laboral
En els mesos previs i durant el període d’inscripcions als estudis post-obligatoris, treballem amb especial èmfasi per a donar serveis d’orientació acadèmica i laboral a les persones joves.
Quan arriba la primavera, és freqüent que les persones joves que estan acabant alguns estudis busquin opcions: què puc estudiar a continuació? Com puc fer-ho? A on? Puc tenir accés a alguna beca? Quines opcions tinc a nivell laboral? I un llarg etcètera de preguntes sobre cap a on seguir fent camí. A QSL gestionem serveis especialitzats en l’orientació acadèmica de les persones joves, entesa des de la presa de decisions fins a la recerca de vocació o opcions professionals:
CENTRE D’ASSESSORAMENT ACADÈMIC PER A JOVES DE BARCELONA (CAAJ)
D’una banda gestionem el servei permanent del CAAJ, Centre d’assessorament acadèmic per a joves de Barcelona, que està ubicat a l’Espai Jove Boca Nord. L’equip del CAAJ també es desplaça als diferents serveis d’informació juvenil dels Districtes de la ciutat, anomenats Joves de Barcelona, i les joves i les seves famílies poden fer ús d’aquests serveis contactant-hi mitjançant la seva web
Aquest servei implica no només ajuda sobre en quin centre educatiu o quina branca estudiar, sinó que orienta i assessora de les sortides professionals dels estudis, els procediments d’inscripció, les proves d’accés, els certificats professionals, l’homologació d’estudis, les beques i ajuts a les quals tenen accés les persones joves. Aquesta darrera línia és especialment important per a QSL, ja que uns dels valors de la organització és vetllar per la igualtat d’oportunitats de totes les persones.
TALLERS PUNTUALS: IN-FORMA’T I CONNECTA FUTUR
D’altra banda, també ens encarreguem de fer tallers puntuals. A Barcelona, per exemple coordinem l’In-forma’t, una campanya que es gestiona des de tots els punts d’informació de la ciutat de Barcelona i està liderada per les nostres companyes del CAAJ. Es tracta d’un cicle d’activitats i sessions informatives que s’ha dissenyat des de diferents eixos: qui soc i què m’agrada, quins camins puc escollir, quina oferta hi ha en cadascun d’aquests camins i, per últim, és com ho imagino?
Una altra campanya en la qual hem participat recentment és l’anomenada Connecta Futur, a petició de l’Ajuntament de l’Hospitalet de Llobregat, que consisteix en impartir diferents xerrades on expliquem quins són els diferents itineraris acadèmics que es poden seguir alhora que ajudem a treure la pressió, que sovint reben les persones joves, sobre les decisions a prendre en el moment en que finalitzen els estudis obligatoris.
Santi Caño, director de projectes de l’àmbit de Joventut de QSL, posa èmfasi en aquest aspecte: “Cal desmentir que el que triï una persona als 15 anys és la ‘decisió de la seva vida’. Tranquil·litat! Hi ha múltiples circuits possibles, cada persona té uns ritmes diferents a cada moment vital i cal respectar-los”.
Santi Caño:
“Cal desmentir que el que triï una persona als 15 anys és la decisió de la seva vida”
En canvi, sí que veu important oferir possibilitats i ajudar en la recerca de la vocació: “Si estudies sobre allò que t’agrada, possiblement aquells estudis et resultaran fàcils perquè hi tindràs molt d’interès, te’ls trauràs bé i n’obtindràs la titulació. Posteriorment ja veuràs quines són les possibles sortides professionals”.
EL SALÓ DE L’ENSENYAMENT: JOVES DE BARCELONA
A part de les accions ja esmentades, des de QSL també donem suport a l’orientació acadèmica i laboral participant al Saló de l’Ensenyament de Barcelona. Des de l’estand de “Joves de Barcelona”, els serveis d’informació oferim un espai i un equip de professionals de la informació i l’assessorament juvenil per continuar amb aquesta tasca que és tan important per a QSL.
UN ACOMPANYAMENT NECESSARI
Com a organització posem en valor la importància de l’acompanyament en aquest procés de presa de decisions en aquest moment de transició vital. Creiem que per a prendre la millor decisió cal tenir tota la informació i per això apostem per treballar tan des del coneixement de l’oferta educativa com des de l’autoconeixement per trobar “allò que m’agrada”.
La clau, destaca Santi Caño, és treballar des de la voluntat o l’interès, allò que motivarà a la persona jove, i acompanyar-la a trobar-lo: “és un moment difícil, perquè cal prendre una decisió, sents molta pressió i alhora hi ha molts mites, que cal desmuntar, entorn a les possibilitats laborals que ofereix cada formació, cicle o grau”.
Si la realitat de la que parlem us queda a prop, com a persones joves o familiars d’aquestes, us convidem a fer ús dels serveis gratuïts que oferim i també posem a la vostra disposició la Guia d’estudis post-obligatoris, elaborada i actualitzada cada any per les nostres companyes del Centre d’Assessorament Acadèmic per a Joves.