LA GESTIÓ COMUNITÀRIA II: Entrevista Yolanda Coll – Casal d’Entitats Mas Guinardó del Districte d’Horta-Guinardó

Notícies

LA GESTIÓ COMUNITÀRIA II: Entrevista Yolanda Coll – Casal d’Entitats Mas Guinardó del Districte d’Horta-Guinardó

Imatge façana principal del Casal d’Entitats Mas Guinardó, font Wikimedia Commons, junt amb la seva direcció: Yolanda Coll

Entrevistem a la Yolanda Coll, directora del Casal d’Entitats Mas Guinardó, per saber-ne una mica més del projecte i de la gestió comunitària que hi realitzen. 
 

Hola Yolanda, digues-nos… quin tipus de persona ets?  

M’entenc com una persona amb il·lusions, esperança, dubtes i contradiccions. També com una persona que té l’enorme privilegi de treballar en allò que l’apassiona: les persones i la cultura.  
 

Quant de temps fa que hi treballes al Mas Guinardó? 

Al Casal Mas Guinardó treballo des de mitjans de l’any 2018. Un temps intens d’implantació i assentament de línies de treball, serveis i programes, dinàmiques i processos flexibles i adaptables, en un equipament que situa a les persones, amb les seves circumstàncies i necessitats, sempre al centre.   

Al Districte d’Horta-Guinardó, en altres equipaments de proximitat, hi treballo des de l’any 2009. 
 

En una paraula… que és el Casal d’Entitats Mas Guinardó?  

Convivència.  
 

Com és el Mas? La seva memòria històrica, el barri que l’acull, qui s’apropa… 

La història del Mas és força antiga. Al segle XV el Mas Guinardó, era una masia. En aquest edifici, amb més de 600 anys d’història, es van dirigir alguns dels setges més ferotges a Barcelona, durant la guerra de Successió 1714 i abans a la guerra dels Segadors. Durant la reforma del Casal Mas Guinardó, es va descobrir un refugi de la Guerra Civil en molt bon estat que es troba just a sota de l’equipament. A més, diuen, que aquest mas ha donat nom a tot el barri, pel seu vessant hi discorria l’antic Torrent de la Guineu, que en català medieval s’anomenava Guinarda, i que probablement ha derivat en Guinardó, donant nom a tot el barri! 

Actualment, ja com a Casal Mas Guinardó, acull regularment a gairebé 60 col·lectius i altres entitats i persones que s’hi relacionen puntualment.  

Un dels nostres reptes constants és esdevenir molt més accessibles a tothom i aconseguir que qualsevol, que així ho desitgi, es pugui aprofitar dels recursos i serveis que oferim.  
 

Quanta gent formeu l’equip tècnic encarregat de la gestió del Casal Mas Guinardó?  

Al Casal es configuren 6 perfils de treball (3 d’informació, 2 de dinamització i 1 de direcció), aquestes figures, 7 persones, assoleixen tasques tals com la connectivitat amb tot el territori, la comunicació externa i interna, cessió d’espais, cura i organització d’infraestructures, dinamització de projectes, cura i acolliment de les persones, serveis tècnics, etc. 

L’equip tècnic mirem d’adaptar-nos al context, reformulant constantment prioritats per mantenir i generar línies de programació comunitàries que, principalment, puguin oferir solucions a les persones del barri i enriquir-les. 
 

Tinc entès que el Casal d’Entitats Mas Guinardó forma part de la Xarxa d’Espais Comunitaris, correcte? Ens expliques més d’aquesta Xarxa, si us plau?  

Una de les característiques singulars d’aquest Casal, és la seva metodologia de treball comunitària. El Casal Mas Guinardó no és un hotel d’entitats on cadascun d’aquests col·lectius treballen independentment sinó que tractem de fer xarxa, de vincular, conèixer i reconèixer a les persones que hi participen.  

Amb motiu de la crisi de la Covid-19, que va agreujar la realitat de moltes persones, es va plantejar acompanyar i vehicular la solidaritat popular sorgida espontàniament, des d’alguns casals de barri, amb recursos afegits i les estructures d’uns equipaments de proximitat per excel·lència.  
 

Tornant al Mas Guinardó… ens pots detallar 3 projectes que t’agradaria compartir, ja sigui pel volum de feina i treball participatiu que tenen, per la consolidació i impacte que tenen en les persones o grups de col·lectius socials del barri o bé per alguna anècdota especial … 

-Taula del Mas  

Espai de participació i programació, obert a tothom, en el que es treballen diverses temàtiques, sovint relacionades amb els eixos de treball del Mas, escollides sempre en consens i que generen la programació comunitària del Casal. 

-Taula d’interculturalitat  

Es detecta la necessitat per part d’algunes persones, d’aplicar una perspectiva intercultural en la vida del Casal i de les entitats i grups del barri, es vol contribuir en el procés de construcció social, que incorpora persones d’orígens diversos en els debats, accions i reflexions que configuren el barri i la ciutat. És per aquest motiu que es crea la Taula d’interculturalitat per treballar aquesta mirada amb el veïnat, associacions i altres agents socials culturals i educatius del territori. 

-Rua de Carnaval / Al Guinardó un Món al barri / El Guinardó respira i moltes més! 

D’aquests espais de participació sorgeixen accions de trobada, intercanvi, participació, reivindicació, reflexió, celebració; emplaçaments on treballar qüestions actuals, canviants, que ens preocupen i a les que potser, podem trobar solucions col·lectives.  
 

A l’hora de pensar en el present i futur del Mas, com feu per avaluar la feina, resultats i objectius que s’aconsegueixen amb el dia a dia? 

La proposta d’avaluació de les accions i propostes es prepara en la fase de planificació. Analitzem i comprovem el grau en què s’han assolit els objectius o propòsits, sempre amb la finalitat de la revisió i la millora de la proposta.  

Habitualment, fem servir indicadors quantitatius i qualitatius, recollits per l’equip tècnic dia a dia. Recollim dades d’assistència en diferents àmbits, nombre de persones subscrites, enquestes, observació directa, reunions d’intercanvi i avaluació, sistemes d’avaluació participativa (en aquells espais on aquesta es dona), impacte social com per exemple els horts urbans com espais inclusius o la rua de carnaval, etc. 

Quadre de valors i objectius que defineixen la gestió comunitària

Carai,doncs ara ja coneixem més i millor la realitat del Casal d’Entitats Mas Guinardó i la seva gestió comunitària. 

Gràcies a Yolanda pel teu temps i entrega, més enllà d’aquesta entrevista, per la força i empenta amb la gestió del Casal d’Entitats Mas Guinardó, a tu i a tot l’equip.

Persones que conformen la Taula del Mas, espai de participació i programació del Casal Mas Guinardó. La Taula del Mas se celebra un cop per trimestre. Les entitats i/o grups vinculats a la vida comunitària del Casal han de participar-hi oferint o sumant-se a les propostes de programació. És proposta treballar amb projectes de manera col·lectiva amb altres entitats i grups i en totes les seves dimensions. A cada Taula es decideixen quines són les activitats que es treballaran. Posteriorment, es creen grups de treball o comissions que compten amb el suport de l'equip del Casal, que les dinamitza, coordina, les assessora i els hi dona suport tècnic, infraestructural i pressupostari.
Persones que conformen la Taula del Mas, espai de participació i programació del Casal Mas Guinardó. La Taula del Mas se celebra un cop per trimestre. Les entitats i/o grups vinculats a la vida comunitària del Casal han de participar-hi oferint o sumant-se a les propostes de programació.

Esperem les persones que hagin llegit fins al final hàgiu pogut gaudir tant com nosaltres fent aquesta entrevista, per saber-ne més i per continuar creixent. Si voleu saber una mica més de la gestió comunitària, també, podeu llegir la primera part d’aquesta notícia. Salutacions i en tornem a xerrar una propera a veure on trobem el Mas Guinardó o a tu, Yolanda, qui sap! 

Fins aleshores, salut i bona setmana!