Salut i interseccionalitat, un abordatge imprescindible

Notícies

Salut i interseccionalitat, un abordatge imprescindible

Eines per a una educació sexual i afectiva

Fa anys que des de QSL insistim en la importància de la mirada interseccional com a base del treball en l’àmbit social, educatiu i cultural. Avui, també posem el focus en l’àmbit de la salut, com a àmbit fonamental en la qualitat de vida de les persones. 

Fa més de 30 anys que l’acadèmica afroamericana Kimberlé Crenshaw va conceptualitzar el terme interseccionalitat per evidenciar el fet que desigualtats estructurals en la nostra societat com els racismes i els masclismes se superposen, creant múltiples nivells d’injustícia social. Si no tenim en compte aquesta superposició de capes que creen realitats úniques i complexes, caiem en el risc de treballar des de models monofocals excloents de disseny i gestió de polítiques, programes i serveis. 

En els darrers dos anys, hem desenvolupat tres projectes que vinculen els serveis de salut i l’abordatge interseccional aplicat: 

_El Programa de formacions i assessoraments en interseccionalitat per equips professionals de l’Agència de Salut Pública de Barcelona. Al llarg de dos anys hem acompanyat als equips professionals per poder aplicar criteris de perspectiva interseccional en el disseny dels seus programes de salut comunitària. Hem creat de forma col·laborativa eines fetes a mida, i hem aprofundit en dimensions com la participació, el context, les desigualtats i el poder. 

_Des del 2024, gestionem la Secretaria Tècnica del Servei Konsulta’m i Konsulta’m +22, un servei d’atenció del benestar psicològic de l’Ajuntament de Barcelona. Algunes de les preguntes clau que han vertebrat les comissions amb professionals de l’àmbit social i de la salut són: com influeix la migració o la racialització en el malestar psicològic de les persones joves? En quina mesura el gènere impacta com a factor de risc en la construcció identitària de les adolescents? Quina mirada tenim sobre les famílies de les persones joves migrades? Coneixem prou l’experiència aculturativa i el seu impacte en el benestar emocional?. En aquest marc, hem elaborat la Guia professional per incorporar la perspectiva intercultural als programes de suport al malestar emocional per joves, un material adreçat a professionals amb reflexions, eines i abordatges per una intervenció interculturalment  inclusiva. 

_Per últim, el passat divendres 21 de febrer vam oferir la ponència “Eixos de desigualtat i interseccionalitat: consideracions en la prevenció i el tractament de les addiccions”, en el marc de la Jornada Interseccionalitat i addiccions organitzada pel Consell Comarcal del Vallès Occidental per professionals de la salut i de l’àmbit social. La Carolina Astudillo, cap de l‘àmbit de Diversitats de QSL, va convidar a les més de 200 participants del sector a reflexionar sobre la necessitat d’enfocar la prevenció i intervenció en les addiccions considerant les dimensions interconectades del gènere, la racialització, les capacitats diverses, l’edat i el nivell socioeconòmic, entre d’altres.  Alguns dels reptes que es van assenyalar són la dificultat d’un funcionament transversal real en les administracions, la creativitat necessària per detectar necessitats invisibilitzades i empènyer la creació respostes, materials i procediments que encara no abarquen aquestes realitats. 

Cal seguir aprofundint en una perspectiva  interseccional que construeixi serveis i programes de salut realment inclusius i que responguin a les necessitats reals de la ciutadania. Des de QSL seguirem treballant per visibilitzar els reptes, dissenyar  estratègies i oferir eines  professionals que ens acostin cada cop més a aquest horitzó.